World News in Romanian
Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Oamenii de știință cred că sferoizii de piatră vechi de 1,4 milioane de ani au fost creați în mod deliberat (Video)

Timpul 

În anii 1960, când oamenii de știință au efectuat săpături într-un sit datând de 1,4 milioane de ani în nordul Israelului, au făcut o descoperire uimitoare – au descoperit aproape 600 de “bile” de piatră printre alte unelte de piatră mai convenționale. Acum, oamenii de știință au analizat 150 dintre aceste pietre de mărimea unei mingi de baseball și au ajuns la concluzia că strămoșii noștri au meșterit intenționat aceste sferoide! Ei speculează că, probabil, primii strămoși ai oamenilor au fost conduși de dorința de a crea simetrie și de a se bucura de actul de măiestrie, deși funcția exactă rămâne neclară.

Rezultatele acestui studiu, care au fost publicate astăzi în ultima ediție a revistei Royal Society Open Science , au potențialul de a oferi informații valoroase despre procesele cognitive ale artizanilor antici. Acest lucru este conform Julia Cabanès, cercetător la Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris, care nu a făcut parte din echipa de cercetare, dar a vorbit cu Science.

Sferoizi și software-ul utilizat
Aceste artefacte din piatră în formă de bilă, sau “sferoizi”, au fost descoperite în diverse situri preistorice din întreaga lume, datate aproximativ de la sfârșitul perioadei Oldowan (acum 1,7 milioane de ani) până în Paleoliticul mijlociu (acum 250.000 de ani). Existența lor a reprezentat o enigmă de lungă durată pentru arheologi – au fost ele cioplite intenționat cu intenția de a face sfere sau au fost un produs secundar accidental al zdrobirii repetate a pietrelor, oarecum ca ciocanele antice sau topoarele de piatră?

Harta locațiilor selectate în care au fost documentate bile de piatră (inclusiv sferoizi). Dreapta: Harta siturilor cu bile de piatră din sudul Levantului, inclusiv locația din ‘Ubeidiya. ((Muller, A., et al. / Royal Society Open Science )

“Se pare că homininii de acum 1,4 milioane de ani aveau capacitatea de a conceptualiza o sferă în mintea lor și de a-și modela pietrele pentru a se potrivi”, spune autorul principal Antoine Muller de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, care a realizat studiul. “Acest lucru necesită o planificare și o previziune remarcabile, precum și o mare dexteritate și îndemânare manuală”.

Echipa de la HUJI a folosit o metodă nouă, utilizând un software de analiză 3D de ultimă generație dezvoltat de un grup de oameni de știință de la Laboratorul de Arheologie Computațională al universității. Prin intermediul acestuia, ei au reușit să măsoare unghiurile de suprafață pe sferoizi, să calculeze nivelurile de curbură a suprafeței și să localizeze centrul de masă al acestor obiecte, potrivit unui comunicat de presă .

Cu ajutorul acestei tehnologii, ei au efectuat o analiză cuprinzătoare a 150 de sferoizi de calcar recuperați din situl arheologic din nordul Israelului cunoscut sub numele de “Ubeidiya”. Se crede că acest sit a fost locuit de Homo erectus , o specie antică de hominizi cunoscută pentru abilitățile sale de fabricare a uneltelor.

Profesorul Leore Grosman, co-autor al studiului, a fost citat de Interesting Engineering , explicând că: ” ‘Ubeidiya este recunoscută în prezent ca fiind cea mai veche apariție Acheuleană cunoscută în afara Africii, ceea ce o face o locație crucială pentru investigarea evoluției tehnologiei hominine timpurii”.

Scanările 3D au arătat o determinare precisă a unghiurilor marcajelor prezente pe sferoizi, permițându-le oamenilor de știință să reconstruiască, pe cât de bine pot, procesul implicat în confecționarea acestor obiecte.

În continuare, o analiză a fațetelor cicatriceale și a geometriei pietrelor a permis o reconstrucție reușită a secvenței de reducere a sferoizilor. În timpul acestui proces, cercetătorii au identificat un model distinctiv în sferoizii din ‘Ubeidiya, sugerând că a existat o strategie premeditată în ceea ce privește meșteșugul.

Cabanès pledează pentru aplicarea acestei metode de analiză 3D și la alte artefacte, chiar mai vechi, mărind sfera și domeniul de aplicare a acestei tehnologii. Sferoizi datând de până la 2 milioane de ani au fost excavați din alte situri din Africa, iar dacă și aceștia au fost modelați intenționat, conform domeniului de aplicare al studiului actual, s-ar deschide o cutie a Pandorei a posibilităților de care erau capabili strămoșii noștri.

Metodele de măsurare a unghiurilor de margine, a centrului de masă și a curburii suprafeței fiecărei pietre, încercând să înțelegeți cum au fost realizate sferoizii și dacă a fost intenționat. (Muller, A., et al. / Royal Society Open Science )

Dezbaterea despre “intenționalitate”: fabricarea uneltelor netede vs. aspre
“Rezultatele noastre sugerează că sferoizii din ‘Ubeidiya sunt o tehnologie formală complexă care reprezintă o manifestare a capacităților cognitive și de îndemânare complexe ale homininilor Acheuleanului timpuriu”, scriu autorii în studiu. În special, fiecare sferoid posedă o “suprafață primară” proeminentă, înconjurată de planuri lucrate mai mici, ceea ce implică un proces de fabricare care a implicat îndepărtarea unui fulg de piatră substanțial, urmată de cioplirea atentă a marginilor zonei aplatizate.

În mod clar, este foarte improbabil ca aceste sfere să fie produsul vreunui proces natural, deoarece nu posedă calitatea netedă care ar indica eroziunea în timp. Dacă ar fi fost cazul, ele ar fi fost asemănătoare pietrelor găsite în albia râurilor care suferă o netezire extinsă din cauza eroziunii apei. Pietrele care apar în mod natural rareori au o formă perfect sferică.

În schimb, pietrele dezgropate în situl ‘Ubeidiya prezintă suprafețe aspre, în concordanță cu prelucrarea manuală, iar unele dintre ele se apropie de forme sferice aproape perfecte – o performanță care poate fi obținută doar prin eforturile deliberate ale unor meșteri pricepuți.

Adăugând la ipoteza privind intenționalitatea, cercetătorii au comparat aceste sferoide cu alte artefacte din această perioadă istorică, cum ar fi topoarele de mână din piatră fin lucrate. Atunci când sunt luate în considerare alături de aceste sferoizi, se pare că strămoșii noștri timpurii posedau o dragoste pentru simetrie, proporții și estetică, deși scopul lor rămâne “misterios” – ar fi putut avea o funcție de proiectile sau ar fi putut avea un alt simbolism artistic care poate fi explorat doar în cadrul unor studii viitoare.

“Dacă o modelare intenționată similară poate fi demonstrată pe sferoizii Oldowan, aceasta ar reprezenta probabil cea mai veche dovadă a homininilor care impun o geometrie simetrică dorită pe uneltele lor”, au scris cercetătorii în articol.

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

«Сидел на ней без штанов»: избившему женщину мигранту-насильнику дали четыре года колонии — БлокнотРУ — Мигранты в Москве. Мигранты в России последние новости. Мигранты в Москве последние новости. Мигранты в России последние новости на сегодня. Мигранты новости. Мигранты в России. Изнасилование школьциц. Мигранты изнасиловали школьниц. Что будет с мигрантами в Москве? Что будет с мигрантами в России?

Ͷcтοpиκ: Ηa Πутинa мοлятcя cοтни миллиοнοв, тeпepь глaвнοe нe «cлить»

«Едем на рыбалку»: Башаров рассказал о последнем разговоре с Мадяновым

Воздух свободы сыграл с ценным иностранным специалистом злую шутку

Музыкальные новости

Игорь Ларионов стал новым амбассадором Лошадиной силы

Агния Кузнецова в шоу «Вкусно с Анфисой Чеховой» рассказала, как убедила Балабанова взять на роль её однокурсника

Яна Рудковская, Ксения Собчак, Seville, Снежана Георгиева и другие гости светской презентации нового клипа Мота

Певец Алексей Глызин призвал молиться о здоровье госпитализированного Добрынина

Новости России

Доцент Фиронов: новые ставки утильсбора приведут к подорожанию авто с 1 октября

Прошедшая ночь в Москве оказалась рекордно тёплой

«Жду зрелищной игры, они любят атаковать». Булыкин сделал прогноз на победителя дерби «Локомотив» — «Спартак»

Блокада или мир: Лавров поставил США перед честным выбором

Экология в России и мире

От аспирина до фосарбина. За что любили народного академика Арбузова?

Чемпионы Дона по киокусинкай провели турнир в Marins Park Hotel Ростов

Дистрибьюция Музыки. Дистрибьюция Музыки в России. Дистрибьюция музыки в вк. Яндекс музыка дистрибьюция. Цифровая дистрибьюция музыка. Дистрибьюция музыки под ключ.

Домодедово раскрыл 20 лучших маршрутов для отдыха в бархатный сезон

Спорт в России и мире

Пекин (ATP). 2-й круг. Котов сыграет с Коболли, Сафиуллин – с Синнером, Медведев – с Маннарино

Камилла Рахимова вышла во второй круг WTA-1000 в Пекине, обыграв Кимберли Биррелл

Стало известно, кто из россиян примет участие в турнире ATP-500 в Вене в конце октября

Зарина Дияс может встретиться с Ариной Соболенко на топовом турнире

Moscow.media

Забетонирована первая опора моста «Парус»

В Подмосковье росгвардейцы задержали гражданина, находящегося в розыске.

В Москве ежегодно состоялся юбилейный, всероссийский, патриотический гала-концерт «Проза и поэзия» «Россия - семья семей»

Беспроводной сканер штрих-кодов SAOTRON P05i промышленного класса







Топ новостей на этот час

Rss.plus





СМИ24.net — правдивые новости, непрерывно 24/7 на русском языке с ежеминутным обновлением *