Selam-torba davası başladı: Zarrab bile müşteki olmak istedi
Asker, polis ve gazetecilerin yargılandığı Selam torba davasının ilk duruşması dün görüldü. 122 sanıklı davada avukatlar reddihâkim talebinde bulundu. 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan Reza Zarrab'ın dosyayla ilgisi olmamasına rağmen şikâyetçi olması dikkat çekti.
Kamuoyunda ‘Kaç İsmail kaç' davası olarak bilinen Selam Tevhit soruşturmasını yürüten polisler ile silah taşıyan TIR'lara yasal işlem yapan askerlerin yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı. TIR'ları durduran askerler ve Selam Tevhit Kudüs Ordusu terör örgütüne yönelik soruşturmayı yürüten polisler, torba haline getirilen dava kapsamında ilk defa hakim karşısına çıktı. 26'sı asker olmak üzere eski İstanbul Terör Şube müdürleri Yurt Atayün, Ömer Köse'yle birlikte başka suç isnatlarıyla tutuklanan 6 kişi dahil 66 isim duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşmaya tutuksuz sanıklarla beraber çok sayıda izleyici de katıldı. Ayrıca CHP milletvekilleri Zeynel Emre, Onursal Adıgüzel, Nihat Yeşil ve Oğuz Kaan Salıcı davayı izlemek için adliyeye geldi.
Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'ndaki duruşma saat 11.46'da mahkeme heyetinin gelmesiyle başladı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yürüttüğü davada ilk olarak sanıkların yoklaması yapıldı. TIR'ları durduran askerlerden Albay Selahattin Özenli'nin avukatının Serdar Öztürk olması dikkat çekti. Ergenekon davası sanığı olan Öztürk'ün ofisinde yapılan aramada “İrtica İle Mücadele Eylem Planı” belgesi bulunmuştu. Duruşmanın başında Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, Fethullah Gülen'in avukatı Nurullah Albayrak'ın reddihâkim dilekçesi verdiğini duyurdu. Başkan Rüzgar, reddihâkim talebinin bulunması nedeniyle duruşmada sadece acil işler diye tanımlanan tutuk incelemesinin yapılabileceğini açıkladı. Ardından başkan duruşma öncesinde dosyaya gelen birtakım evrakları okudu. Bu sırada Yurt Atayün'ün avukatı Ömer Kavili itirazda bulundu. Gelen evrakların içeriğinin de okunmasını isteyen Kavili, aksi takdirde tutanaklara ‘Evrak görüldü' şeklinde ifadenin geçirilmesini istedi. Hakim ile Kavili arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Bunun üzerine Başkan Rüzgar, “Kime isterseniz oraya şikayet edin.” diyerek olayı geçiştirdi.
Duruşmada polislerin yanı sıra Suriye'ye silah taşıyan TIR'ların durdurulmasında görev aldıkları için tutuklanan farklı rütbelerdeki 26 asker de yer aldı. Mesleği sorulan bir subay “Türk Silahlı Kuvvetleri Örgütü'nde subayım.” dedi. Dava dosyasına gelen evrakların okunması sırasında ilginç anlar yaşandı. Zabıt katibi, gelen bir yazıyı okurken “MİT'e ait TIR'lar' ifadesini kullandı. Bunun üzerine mahkeme başkanı, “MİT'e ait olduğu iddia edilen şeklinde değiştirelim.” diye müdahale etti.
17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının şüphelilerinden Reza Zarrab'ın da aralarında olduğu isimler müşteki olma talebinde bulundu. Zarrab, avukatı Şeyma Yıldırım aracılığıyla mahkemeye sunduğu dilekçede müşteki olma talebini iletti. Selam Tevhit soruşturmasına şüpheli olmayan çok sayıda ismin müşteki olma talebinde bulunması dikkat çekti. İddianamede müşteki olarak gösterilen 2 kişi şikayetçi olmaktan vazgeçti.
Duruşma çıkışında açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı “Askeri personel savcının talimatına uymasaydı suç işlemiş olacaktı. Şu andaki dava 10 bin 500 sayfalık bir iddianameye dayanıyor. Bu iddianamenin içine 22 sayfalık bir makaleden alıntı aynen davanın içine yerleştirilmiş durumda. Ortada neresinden baksanız hilkat garibesi bir dava var.” dedi. CHP'li vekil Zeynel Emre de “Geçmiş dönemdeki uygulamaların benzerini burada yaşıyoruz. Senaryo farklı, mağdurlar farklı, oynanan oyun benzer.” diye konuştu.
Hâkimden MİT TIR'ları müdahalesi
Kimlik tespiti sırasında Avukat Kemal Şimşek, sanık polislerin birçok terör operasyonunda görev aldıkları ve örgütlerin hedefinde oldukları için valilik tarafından hâlâ koruma tedbirine tabi olduklarını hatırlattı. Avukat Şimşek, CMK'ya göre sanık polislerin gizli tutulması gerektiği halde açık kimlik ve adreslerinin kullanılmasına itiraz etti. Heyet, itirazı reddetti.
Eşlerini yalnız bırakmadılar
Selam torba davasında 22 Temmuz sahur baskınıyla tutuklanan emniyet mensupları, 18 ay sonra hakim karşısına çıktı. Polisleri, adliyedeki ilk gününde anneleri, eşleri ve kızları yalnız bırakmadı. Duruşmayı jandarma barikatının arkasından izleyip yakınlarına el salladılar.